Posebnu pažnju posvećujemo najmlađoj populaciji i zdravlju njihovih zuba. Još od ranog detinjstva, važno je osigurati pravilan i zdrav razvoj zuba Vašeg deteta i osloboditi ga straha od zubara. Za to su najbitniji redovni preventivni pregledi, kao i edukacija o zdravoj ishrani i pravilnom održavanju higijene zuba i usne duplje.

 

1. Redovan stomatološki pregled

Za deciju stomatologiju je najbitniji redovan stomatološki pregled  za decu do 12. godine na 4 meseca.  Omogućava da se proveri kvalitet pranja zuba, eventuelne kariozne lezije, na vreme primete ortodoksni poremećaji.

2. Najjače oružje je zubna četkica

Neka ona bude najbolji prijatelj vašeg deteta. Dobra higijena zuba I usta je osnovno oružje u borbi protiv karijesa. Za oralnu higijenu vas mora obučiti stručno lice.
Pitanja su kad i kako a ne da li si oprao – la zube.

3. Zalivanje fisura

  • Fisure su najdublje brazde na zubima gde se skupljaju ostatci hrane I plaka I iz kojih se teško čiste I najboljom tehnikom pranja. Zato se radi zalivanje fisura, potpuno bezbolna intervencija koja sprečava pojavu karijesa.
  • Zub se premaže kiselinom koja na maloj dubini stvara mnoštvo mikropukotina u gleđi. Kiselina se dobro ispere i na tretirano mesto se stavlja preparat sa fluorom koji je tečan, prodire u sve pukotine, zaravni najudubljenija mesta na zubu I na taj način sprečava prodor mikroorganizama I razvoj karijesa.