Kada govorimo o popravci zuba, taj termin može podrazumevati na desetine različitih procedura koje se moraju uraditi kod zubara, kada se zub pokvari. Međutim, šta sve podrazumevamo pod pokvarenim zubom, dobro je pitanje. Čak ni zubari ne mogu uvek da se saglase da li je i čišćenje kamenca, kvar na zubu ili je u pitanju početna faza kvarenja zuba. Bilo kako bilo, pod terminom popravke mi ćemo ovde podrazumavati širi smisao, što znači bilo koju intervenciju vraćanja zuba u zdravo stanje.
Verovatno svi znaju da je  zubni karijes u stvari rupa u zubu. Međutim, rupa u zubu javlja se kao posledica dugogodišnjeg procesa koji karijes formira u zubu. Da li ste uopšte znali da proces možete prekinuti i vratiti zub u prvobitno stanje? Ili makar približno stanje?

Bakterije u našim ustima

Usna duplja je puna iznenađenja. U njoj se dešavaju razni procesi. Veoma je važna u disajnim procesima i procesima varenja. U ovim drugim i te kako važna. Ali to je čini i pomalo dvorcem za bakterije.

Naime, naša usta su puna bakterija. Stotine različitih tipova bakterija živi u našim ustima, na desnima, u zubima, na jeziku i na raznoraznim mestima u ustima koje ne možete ni da zamislite. Neke od tih bakterija su poprilično potrebne našem organizmu, i može se reći da je reč o dobrim bakterijama.

Međutim, kao i u crtanim filmovima, postoje one bakterije koje su zle. Ili makar mogu postati takve. Zubni karijes na primer predstavlja infekciju koju uzrokuju bakterije koje koriste šećer kao hranu. Od šećera, neke bakterije prave kiseline, a onda nastupa kvarenje zuba.